Park4Pets
Login · Register  
Latest events
02.06 In Celebration of UK Animal Week, RSDR are holding a Wet Nose Day on the 9th July 2010

19.04 One pup of tea, please! – Animal Rescue Sofia tea party

07.04 Burrard Lucas Pet Photo Contest

28.10 Втори шанс за дивите животни - нова дарителска кампания на Спасителния център

26.10 4 русенски НПО изготвиха брошурата "Митове и факти"

Last ad
Type: Give for adoption
Category: Dog
Title: Плюшената Бони търси стопани
Sex: Girl

Friends

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Resources > Полезна информация > Безплодие при кучето

Безплодие при кучето

Безплодието - това е неспособност за размножаване

Има много причини за безплодие, някой от тях са известни и могат да се лекуват,но има причини,които все още са неизвестни. Безплодието се среща еднакво и при мъжките и при женските кучета, обикновено много развъдчици обвиняват женските, ако не могат да родят. Безплодието може да бъде постоянно или да има временен характер, а неговите причини може да се разделят на няколко групи: физиологичен произход и причини, обусловени от тумори, инфекции и др.

Има и такива причини за безплодие, които не влизат в нито една от тези категории.

Известно е, че близкия инбриндинг почти винаги води до напразно чифтосване, защото при много близки родственици трябва да се използват най-силните мъжки и плодовити женски, защото плодовитостта и безплодието в различна степен определят наследствеността.

Неправилно хранене

Неправилното хранене с недостатъчно съдържание на протеини от животински произход, витамини и други важни елементи може да предизвикат безплодие. Това е абсолютно необходимо за правилно балансиран хранителен режим, както за разплод на мъжки, така и на женски кучета. От друга страна е прехранването, мъжките с наднормено тегло ще бъдат бавни и лениви при селекцията, а женските страдащи от затлъстяване често нямат малки. Противоположната крайност също е вредна - твърде слаби мъжки може и да не се справят със женската. При кученца, които не получават необходимата храна в период на вътреутробно развитие често се забавя половото съзряване в бъдеще, а това може да завърши с това, че при мъжките няма да има нормална сексуална активност и за съжаление нищо не може да се направи.

Недостатъчни разходки

Този фактор често не се отбелязва от повечето развъдчици. Мъжките не могат да запазят добра кондиция, необходима за успешното отглеждане, ако нямат подходящи упражнения, чист въздух и слънчева светлина. Липсата на такива условия влияе по същия начин и на женските.

Околна среда

Внезапните промени понякога могат да предизвикат временно безплодие, особено ако кучетата се превозват от много студена страна към топла и обратното. Мъжките могат да бъдат безплодни, докато не привикнат към новия климат.

Мъжки,които се отглеждат в малки помещения, на тъмно и в противоестествени условия, сигурно ще бъдат по-безплодни отколкото тези отглеждани на чист въздух, слънчева светлина и свободни движения. Голяма роля имат и температурата, дължината и смяната на сезоните.

Възраст

И мъжки и женски с възрастта стават по-безплодни, неразумно е например да чифтосаме стар мъжки със стара женска, но стария мъжки може да чифтосаме със млада женска и в такъв случай ще бъде получено нормално на брой поколение. От друга страна, ако млад мъжкар се чифтоса със стара женска, едва ли ще се получи достатъчно голямо поколение или няма да се получи изобщо.

В спермата на старите мъжкари е намалено количеството на пълноценните сперматозоиди и тяхната подвижност. С възрастта при женските намалява броя на пълноценните яйцеклетки и накрая настъпва възраст, когато съзряването на яйцеклетките съвсем спира. Най-добре се получава, когато мъжкия и женската са в разцвета на силите си, в добра кондиция. Женската дава хубави кученца при второто си раждане и за това по това време трябва да се чифтоса с най-добрите мъжкари.

Развъждането при големите породи дава добро поколение на възраст около 4 години. Мъжки от дребните породи дават най-добро поколение, когато са по-млади, чифтосването на младите мъжкари много рано или твърде често, преди да са напълно съзрели може да бъде още една причина за безплодие.

Пренатоварване

Този термин се отнася предимно за мъжките, ако те се използват прекалено често и нямат достатъчно почивка между чифтосванията,по някое време може да станат безплодни. От друга страна при пренатоварване на младите мъжкари преди пълното им съзряване, може да останат стерилни завинаги още в млада възраст.

Пренатоварването при женската, особено ако има много раждания, се отразява на нейното общо състояние. Ако е изтощена и в лоша кондиция, може и да няма малки.

Неправилно време за чифтосване

Това е най-честата причина за липса на кученца, ако женската я чифтосат до или след периода на отделяне на узрели яйцеклетки, оплождане няма. Това не е безплодие, защото и мъжките и женските по принцип са нормално плодовити.

Ненормални условия за чифтосване

Това често може да послужи за причина при така нареченото:"пропусната" кучка. За съжаление повечето чифтосвания се провеждат в ненормални условия, а развъдчиците се учудват,че такова чифтосване не дава резултати. Женските често пъти биват превозвани на стотици километри с различни превозни средства, водят ги в съвсем непознато обкръжение и имат много малко време за почивка. Чифтосват ги спешно с мъжки, практически без запознанство и нарушават естествения кучешки ритуал на ухажване. Хората не се интересуват много от животните, те предпочитат по-бързо да се върнат в къщи, разговарят, смеят се, животните нямат никакви условия за чифтосване и хората искат при такива условия всичко да протече нормално.

Мъжкия обикновено се намира в къщи и ако често го използват, за да водят женска при него, той не се притеснява много от обстановката, където се провежда чифтосването. Но отношението към женската в този случай е жестоко и несправедливо, тя не може да се отпусне при такива обстоятелства. Женската се съпротивлява на насилието, чифтосването се проваля, стопанина се ядосва, нервничи, женската също започва да нервничи и всичко завършва с насилствено чифтосване. В допълнение към всичко това женската отново се налага да пътува, не й дават да се опомни, пътува обратно много километри към дома си, не трябва да се учудваме, че резултатите в такива случаи са разочароващи.

Разликата в размера

Голямата разлика в размера между мъжкия и женската също може да бъде причина за безплодие, особено ако пениса на мъжкия е много малък. Но понякога се случват и изключения.

Ефект от минали заболявания

Още една причина за безплодие може да бъдат прекарани по-рано сериозни заболявания,особено ако са съпроводени с висока температура. Такива инфекциозни заболявания като чума, вирусен хепатит и някой други вирусни заболявания могат да станат причина за безплодие. В някой случай мъжките, които са били много добри производители в продължение на няколко години, внезапно стават безплодни по неизвестни причини, въпреки добрите условия и не са били пренатоварвани.

Разбира се, когато това се случи развъдчиците не казват, че имат такива кучета. Ако мъжкия е пропуснал от една-две женски, те просто не рискуват и използват друг мъжки от развъдника или един от синовете на първия мъжки. Такова внезапно безплодие не е необикновено, но е малко вероятно някой да се занимава с изследване на такива кучета, развъдчиците просто спират да ги използват и всичко постепенно се забравя.

Хормонални причини

Хормоните- това са химични съединения, отделяни от различни ендокринни жлези. Те постъпват в кръвта и оказват специфично влияние на организма. Когато равновесието на хормоните поради някаква причина е отклонено от нормата, това в някой случаи може да бъде причина за безплодие. Това може да се случи и с мъжките и с женските кучета.

Крипторхризъм

Това е състояние, при което единия или двата тестиса не се намират в скротума. Крипторхите са сексуално активни ,но повечето са безплодни. Известни са много малко случаи, когато двустранен крипторх е дал поколение и ако това се е случило, навярно това не е крипторхризъм. Едностранния крипторх обикновено е по-активен и неуморим в търсене на женска, отколкото нормалните мъжки. Те рядко дават поколение, но след това задължително този дефект се проявява в следващите поколения.

Има много доказателства, че крипторхризма е наследствен порок, въпреки че не винаги е един и същи модел. Много развъдчици оспорват наследствеността на крипторхризма. Кучета с такъв недостатък не се допускат до изложби, за да не бъдат причина за това, че не се използват за разплод.

Орхит

Това е заболяване причинено от възпаление на тестисите, което може да бъде резултат от минали инфекциозни заболявания, бъбреци, пикочен мехур, уретра и др., може да бъде последица от травми (удар,ухапване). Това заболяване винаги подтиска производството на сперматозоиди.

Епидидимит

Заболяването често е причинено от същата инфекция както орхита. При него се възпалява придатъка на тестисите и пикочния канал и тестиса е препятствие, което не дава възможност на сперматозоидите да напуснат тестисите.

Простатит

Това е възпаление на простата с инфекциозен произход,з начително влияе на плодовитостта, както с намалено или прекратено отделяне на вещество от жлезата, обезпечаващо жизнеността на сперматозоидите.

Постит и баланит

Постит е възпаление на препециума, баланит- е възпаление на главичката на половия член. Често се наблюдават като обща болест на препециума и главичката на члена. Причината може да бъде небрежно отглеждане, също травма на пениса или препециума при чифтосване. Стопаните не забелязват веднага зеленикавия секрет от препециума,защото кучетата сами се опитват да отстранят секрета с облизване. Ако заболяването не е в напреднал стадий, лечението е лесно,но в остър стадий мъжкия отбягва женската, защото е болезнено. Освен това е възможно заразяване на женската, за това чифтосването при такова заболяване не се допуска.

Фимоза

Това е стесняване на отворите на препециума, където е скрит пениса, в резултат главата на пениса не може да излезе от препециума, а всеки опит за чифтосване предизвиква силни болки при мъжкия. След лечение може да се препоръча хирургична дисекция на препециума.

Прекомерна сексулност

Прекалената сексуалност на мъжките, постоянна възбуда,даже когато няма женска, често са безплодни, ако стопанина не предприеме строг контрол за състоянието на кучето, като му осигури достатъчно физически упражнения и някаква работа. В особено тежки случаи трябва да се кастрират.

Кастрация на мъжки

Премахването на тестисите по хирургичен път трябва да се смята за сериозна намеса, защото има опасност от кървене. Разбираемо е, че кастрирания мъжки е безплоден.

Премахване на яйчниците при женските

Едновременно с яйчниците обикновено се премахва и матката. Операцията се прави преди първия еструс, въпреки че някои ветеринари предпочитат това да се прави след настъпване на полова зрелост, защото някои напълняват.

Трудности при чифтосването

Затруднения при чифтосването, ако се подходи строго и не се отнася към проблема с безплодието, но е ясно че няма да има кученца. Някои мъжки се притесняват да се чифтосват в присъсътвието на чужди хора, в такива случаи е добре да оставите кучетата сами в малка стая, но така че да можете да ги наблюдавате.

Кучетата също имат предпочитания към някои женски, понякога мъжкия отказва да се чифтосва с друга женска, ако в развъдника има женска, която той обича и е имал малки от нея. В някой случаи това нежелание може да се преодолее, ако доведете другото куче и им дадете да се подушат в присъствието на първото, предизвикало ревност.

Безплодие на женските

При женските, както при мъжките причините за това може да бъде липсата на специфични хормони- това е една от най-честите причини за безплодие при женските. При такива женски еструса не започва по времето според възрастта,понякога до 18-24 месеца. Такива женски може успешно да се лекуват с хормонални инжекции, тогава еструса е навреме и те могат да имат кученца на този или на следващия еструс.

Нежелателно е да се правят хормонални инжекции на женската, за да се забави еструса за нормално време, намесата в природата е опасно. Женски, на които са правени такива инжекции се нуждаят от значително време за възстановяване на хормоналния баланс в организма. Тя може да пропусне следващия еструс ,даже може да направи спонтанен аборт. В някой случаи минава година или две след такива интервенции, преди всичко да се нормализира. През това време тя ще остарее, и може да завърши живота си без второ поколение.

Скрит еструс

Понякога еструса преминава без видими признаци и стопанина може да пропусне началото на еструса и да определи неправилно деня за чифтосване. Трябва да помните,че ако женската е "готова" тя приема мъжкия с желание,не се опитвайте насила да я чифтосвате,като си мислите,че това са"плодородните дни" на еструса. При скрит еструс ветеринар може да назначи някой хормонални препарати, започвайки курса от момента на набъбване на вулвата. Еструса ще започне нормално и ако я чифтосате, ще има нормално раждане.

Патологична продължителност на еструса

Отклонението в продължителността на еструса често е причинено от недостиг или излишък на някои хормони, няма нормална овулация на яйцеклетките, заболяването се лекува със подходящи инжекции.

Фригидност, полова незрялост, липса на еструс

Тези проблеми се причиняват от хормонална недостатъчност, но са по-скоро израз на лошо възпитание, разглезеност, половите инстинкти са подтиснати. Такава женска обикновено с удоволоствие играе с мъжките, но не позволява чифтосване. Понякога ако двойката се остави насаме, женската може и да позволи чифтосване. Много развъдчици предпочитат да не рискуват и чифтосват такава женска насила. Но при следващото чифтосване женската приема мъжкия без много проблеми.

Стеснение на влагалището

При някой женски има леко стеснение на влагалището, което затруднява проникването на половия член на мъжкия. Стеснението може да бъде предизвикано от свиване на кръглия мускул. Силен мъжкар може да причини болка на женската по време на чифтосване. Понякога влагалището е малко и тясно, това често се случва,когато женската не е готова за чифтосване, ако се наблюдават някакви затруднения, заведете женската веднага на лекар. Специални масажи може да помогнат, ако не в някой случаи се налага да се разреже.

Тумори

Туморите често засягат яйчниците, шийката на матката, влагалището. Всеки тумор на половите органи може да бъде причина за безплодие. При мъжките тумора може да засегне тестисите, простата, понякога половия член. Тъй като сред туморите поразяващи половите органи има такива, които могат да се предават по време на чифтосване, кучетата трябва да бъдат преглеждани редовно от лекар.

Липса на витамин Е при женските

Поради тази причина може да настъпи смърт на ембриона в матката, ако добавяте витамин Е в храната женската ще се възстанови и ще има нормални раждания в бъдеще. Запомнете,че по време на бременност нуждите от витамини при женските се увеличават,може да ги осигурите, като добавяте в храната им специални препарати. Най-голяма нужда има от витамините: А, Д, Е, също от групата В и вит. С.

Поражение на матката


Безплодието при женските може да настъпи в резултат от нарушаване на хормоналната дейност на яйчниците и като последица от това, промяна на тъканите в матката, съпроводени с възпалителни процеси. Патологичното действие на хормоните допълва инфекцията, попада в маточната кухина на пикочните пътища или влагалището. Възможно е хронично протичане без симптоми.

източник: www.sanroz.com
превод: meri от форума към Първи Български Зоопортал14.10.2009г.Latest news
31.12 Happy New Year!

21.11 Volunteers sponsored dog houses to the municipality animal control center in Seslavtzi

30.10 ZooMedia стартира в българския ефир от 1 ноември

26.10 Домашно куче нахапа жена и уби пинчера й

22.10 Мъж стреля по бездомно куче, но рани тежко човек

Latest resources
23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

13.08 Правила на поведение на децата към непознатите кучета

Latest site updates
27.09 "Pause" on www.PARK4Pets.com

12.08 The section "Ads" is officialy working, as well as the registration of new users!

14.08 Park4Pets in Google

Park4Pets © 2008