Park4Pets
Login · Register  
Latest events
02.06 In Celebration of UK Animal Week, RSDR are holding a Wet Nose Day on the 9th July 2010

19.04 One pup of tea, please! – Animal Rescue Sofia tea party

07.04 Burrard Lucas Pet Photo Contest

28.10 Втори шанс за дивите животни - нова дарителска кампания на Спасителния център

26.10 4 русенски НПО изготвиха брошурата "Митове и факти"

Last ad
Type: Give for adoption
Category: Dog
Title: Плюшената Бони търси стопани
Sex: Girl

Friends

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Resources > Полезна информация > Контрацептиви за животните

Контрацептиви за животните

Контрацептивите се делят на две групи:

1. Препарати, които са приготвени на растителна основа.
2. Химични хормонални контрацептиви.

В зависимост от състава на препарата, дозировката се изчислява въз основа на теглото на животното. За това ефекта при правилно дозиране е еднакъв и при котките и при кучетата, при малките и при големите породи.

Натуралните препарати са слабо химични, но от друга страна,нямат странични ефекти. Химичните препарати се произвеждат под формата на таблетки, капки, инжекции с продължително действие. Въпреки привидната безвредност на тези лекарства, продължителния им прием може да доведе до опасни и даже непоправими последствия. Това се отнася за хормоналните препарати, които при чест прием могат в последствие да провокират ракови заболявания, ерозия. Проблема при приемането на тази група препарати-стероидни полови хормони, прогестоген се състои в това, че рецепторите за тях са разположени в целия организъм и засягат всички органи като цяло. Тези препарати и при мъжките и при женските водят до неконтролируеми последствия до стимулиране на туморния растеж. Приема на химичните контрацептивни средства продължително време нарушава хормоналния статус на животното, като в последствие се развиват заболяванията :кисти на яйчниците,жлезиста хиперплазия на матката, рак на матката, както и пиометра. Последните изследвания показват, че като последица от приема на тези препарати, които подтискат еструса и половата активност е намаляване възприемчивостта на организма към инсулина, развитието на захарен диабет, ендокринни проблеми.

Най-честото усложнение при използване на прогестагена е възпаление на матката, понякога едно хапче е достатъчно за развитието на това опасно заболяване. При ендометрит (възпаление на матката) лигавицата се удебелява и в нея се появяват мехурчета с течност- фоликули и кисти, а по-късно гной. Признаците на заболяването се появяват в последния стадий, когато матката е увеличена и пълна с гной. Кучето или котката е вяло,с намален апетит, при попадане на гной в кръвта се развива интоксикация (отравяне на организма), увеличава се жаждата (полидипсия), животното почти не яде и пие много вода, температурата се повишава, може да има повръщане.  В такъв случай матката трябва да се премахне, иначе животното ще умре.

Цената на хормоналните препарати с добро качество е висока, за това стопаните често избират по-евтини или с цел икономия не спазват указанията за дозиране или схемата на приема, това увеличава риска от усложнения.

Много често се случва стопаните на котки да се оплакват, че по-рано това лекарство е помагало, а ето сега: "котката не престава и нищо не помага".

Контрацептивите, които се дават на животните само временно ще забавят неговия "концерт", когато действието на таблетките завърши, котката или котарака отново ще започне да крещи. Освен това те са способни напълно да унищожат хормоните и да повлияят на здравето й.

Всички таблетки,предназначени да умиротворят котката са вредни!

Етикетите на тези препарати не само скриват информацията,но и лъжат. Много често на някой от тях е указано,че "няма странични ефекти", което е лъжа. Нито един специалист няма да повярва, че хормона мегестрол е безопасен и в потвърждение на това твърдение и други лекарства с мегестрол- френския Pillkana съдържа дълъг списък от нежелани реакции.

Трябва да подчертаем, че вредата нанесена на организма от подобни препарати значително надвишава отрицателните последствия на кастрацията и евентуално довежда животното на операционната маса. Ако вие твърдо сте решили да спасите вашия любимец от продължаване на рода, то кастрацията трябва да бъде смятана не само като радикален, но и като един от най-безопасните методи.

Ако са ви скъпи живота и здравето на вашия любимец, а не искате да губите ценно време и пари за лечение, за това ще ви помогне плановата кастрация, която можете да направите.


източник: www.sanroz.com
превод: meri от форума към Първи Български Зоопортал14.10.2009г.Latest news
31.12 Happy New Year!

21.11 Volunteers sponsored dog houses to the municipality animal control center in Seslavtzi

30.10 ZooMedia стартира в българския ефир от 1 ноември

26.10 Домашно куче нахапа жена и уби пинчера й

22.10 Мъж стреля по бездомно куче, но рани тежко човек

Latest resources
23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

13.08 Правила на поведение на децата към непознатите кучета

Latest site updates
27.09 "Pause" on www.PARK4Pets.com

12.08 The section "Ads" is officialy working, as well as the registration of new users!

14.08 Park4Pets in Google

Park4Pets © 2008