Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Ресурси > Общи статии > Щъркелчета страдат от нехайството ни

Щъркелчета страдат от нехайството ни

Щъркелите винаги са имали особено място в сърцата ни още от деца. На пръв поглед, те са многобройни. Гнезда има пръснати навсякъде в страната и доста често, като пътуваме, се наслаждаваме на гледката на реещи се или крачещи в полята щъркели.

Оказва се, обаче, че младите щъркели са обречени на тежки страдания и дори смърт, в резултат на нашето нехайство.

 

За дострояване на съществуващото си гнездо или строежа на ново, възрастните щъркели използват различни материали, които събират от района около гнездото. Неизвестно защо, те проявяват особено влечение да използват за целта въжета, конци, рибарска корда, тел и най-често сезал.

Сезалът представлява найлонова връв с различна дебелина и с много голяма здравина и издръжливост, поради което е доста широко разпространен в бита и производството.

 

Докато щъркелчетата растат в гнездото, те се заплитат в тези върви. Най-често краката им остават оплетени в сезала и като нарастват на дебелина, той се впива в кожата. Този процес е бавен и мъчителен за животното. Първоначално кракът оттича, после гноясва и ако това състояние продължи, в крайна сметка липсата на кръвоснабдяване води до изсъхване на тази част от крака, която е под стегнатото място. Да не говорим за болката, която птичето изпитва през цялото това време.

Понякога, малкото се опитва да полети и просто пада на земята под гнездото, където чака смъртта си. Падналите малки биват нахапани от кучета, прегазвани, ако са на улицата. или, в общия случай, когато другите малки напуснат гнездото, родителите просто престават да хранят недъгавото малко и то е обречено да умре от глад, гледайки волния полет на своето семейство.

С един крак или с липсващи части от единия крак, щъркелът няма никакъв шанс за оцеляване. Той не може да подскача на единствения си крак, защото просто е създаден да се движи по земята като крачи. Да не говорим, че има множество случаи, при които са увредени и двата крака на малкото щъркелче.

Така, чрез неконтролираното изхвърляне на отпадъци, човекът става косвен причинител за страданията и мъчителната смърт на много щъркелчета, които никога няма да полетят.

 

За съжаление, единственият начин да се помогне на щъркелче с изсъхнал крак или липсващи части от него е да се приспи за да му се спестят мъките. За много хора е трудно да вземат подобно решение, но, стига човек да се замисли, дали знае дори един-единствен случай на щъркел с един крак, който да е живял няколко месеца в това си състояние, очевидно става, че друго безболезнено решение освен евтаназията няма.

Ако ви е грижа за щъркелите и другите диви същества, бъдете отговорни какво изхвърляте и къде го изхвърляте.

Ако сте рибар, не оставяйте ненужната корда по бреговете на водоемите, защото без да знаете дори, можете да станете причина за страдания и смърт на някое невинно същество.

Ако забележите щъркелче с подобен проблем, свържете се със Спасителния център за диви животни в Стара Загора и съдействайте за неговото изпращане там. Ако проблемът се хване в началото на процеса, когато все още има шанс за възстановяване на крака, щъркелчето ще бъде лекувано и после освободено. В случай, че процесът е необратим, то ще бъде приспано, за да му се спестят мъките.

Друг много сериозен проблем са необезопасените гнезда, построени върху електрически стълбове. Често щъркелите, с големия размах на крилата си, докосват кабелите и стават причина за къси съединения. В резултат на това, птицата загива на място или получава сериозни увреждания, които водят до смъртта и в последствие. Има и доста случаи, в които гнездото се запалва и изгаря заедно с яйцата или малките щъркелчета.

За да се предотврати всичко това, е достатъчно, докато птиците са на юг, да се постави платформа върху стълба, на която двойката щъркели да изгради гнездото си като се върне напролет.

 

В момента, доколкото знам, две организации изпълняват проекти за обезопасяване на гнездата - Зелени Балкани и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Можете да помогнете като подадете сигнал до някоя от тях за гнездо, което все още не е обезопасено, за да бъде включено в някой от проектите, които се разработват. За съжаление, това става бавно, тъй като изисква и помощта на електроразпределителните дружества. Обикновено, поставянето на платформите става по време на плановите ремонти на електропреносната мрежа, защото изисква спиране на електроподаването. Можете да подавате сигнали и до самите електроразпределителни дружества, но с официално писмо с входящ номер, а не просто с обаждане по телефона, за да не потъне сигналът в нищото.

автор: Любомила Кривошиева, Зелени Балкани21.07.2009г.Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008