Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Ресурси > Общи статии > Осъзнайте фактите преди да размножавате кучето си!

Осъзнайте фактите преди да размножавате кучето си!

Извънредно важно е да научите фактите и вероятните последици предварително, ако се съблазнявате да развъждате кучето си. В днешния пренаселен свят ние, пазителите на нашите домашни любимци, трябва да взимаме отговорни решения от тяхно и наше име. Следващите моменти трябва да бъдат обмислени особено внимателно.

КАЧЕСТВО: Наличието на родословие НЕ е показател за качество
Повечето кучета, дори чистокръвните с документи, не следва да се развъждат. Много кучета, макар и прекрасни домашни животни, имат структурни, личностни или здравословни проблеми, които не следва да се разпространяват в потомството. Животните, използвани в развъждане, трябва да бъдат доказани като свободни от такива дефекти, преди да започнат кариерата си на „производители”. Развъждането следва да се прави с единствена цел ПОДОБРЕНИЕ – честен опит да се сътворят кученца, по-добри от родителите си. Незнанието не е извинение – щом веднъж сте създали живот, не можете да си го вземете обратно, дори ако става дума за глухо или сакато животно, за епилептик или куче-психопат!

ЦЕНАТА: Развъждането на кучета НЕ е финансово доходно, ако се прави правилно.
Грижите, ваксинациите, диагностицирането на проблеми и доказване на качеството, допълнителната храна, адекватното оборудване, цената на скачката, рекламата и т.н. струват пари и те трябва да се платят ПРЕДИ кученцата да бъдат пуснати в продажба. Едно неочаквано цезарово или спешно лечение на болно кученце могат да превърнат в грандиозна загуба дори обещаващо да си плати разходите кучило. Ако ИЗОБЩО успеете да продадете кученцата.

ПРОДАЖБАТА: Начинаещите развъдчици нямат репутация и препоръки, които да им помогнат да намерят клиенти.
Обещания от рода на „искам куче също като вашето” не са стабилни. Имайте предвид времето и разходите за грижи за кученцата си, които може да не се продадат до четири месеца, осем месеца или повече. Какво ЩЕ правите ако НЕ успеете да продадете кучилото? Ще пратите малките в приюта? Ще ги изхвърлите край пътя? Ще ги продадете евтино на зоомагазин, който ще ги препродаде на лаборатории или други не особено читави клиенти?

РАДОСТТА ОТ РАЖДАНЕТО: Ако го правите заради децата си, не забравяйте, че раждането може да се състои в три сутринта или в кабинета на ветеринаря... или на операционната маса.
Дори ако децата присъстват, може да имат възможност да видят как се ражда чудовище или мумия, или да проследят как родилката пищи и хапе, докато вие се опитвате да извадите кученце, което е излязло наполовина и е твърде едро.
Някои женски нямат майчински инстинкт и или пренебрегват, или убиват кученцата си. Женските могат да имат проблеми при раждане и дори да умрат – кученцата се раждат мъртвородени или с големи деформации, които изискват евтаназия. Разбира се, има и радост, но ако не сте подготвени да очаквате трагедия, изобщо не се захващайте.

ВРЕМЕТО: Ветераните-развъдчици на качествени кучета твърдят, че прекарват доста повече от 130 часа труд в отглеждането на нормално кучило.
Това са минимум ДВА ЧАСА ДНЕВНО, всеки ден! Женската НЕ бива да бъде оставяна сама, докато ражда и само за малко през първите няколко дни след това. Бъдете готови за труд дни наред и за безсънни нощи. Дори след раждането майката се нуждае от допълнителни грижи и хранене, а кученцата – да бъдат наглеждани, обгрижвани и социализирани. По-късно: и ресани и обучавани, а домът им изпитва нужда от постоянно почистване. Много часове прекарвате в бумащина, родословия и интервюта с клиенти. Ако ви се случат извънредни обстоятелства – болни кученца или кучка, която не може или не иска да се грижи за малките си, удвоете изгубеното време. Ако не можете да осигурите време, ще завършите или с мъртви кученца или със зле отгледани с лош нрав, несоциални, мръсни и/или болнави – а не наслада за клиента.

ЧОВЕШКАТА ОТГОВОРНОСТ: Полунощ е – знаете ли къде са кученцата ви?
ХИЛЯДИ нежелани кучета биват приспивани в кучкарниците в тази страна ЕЖЕГОДНО, още хиляди умират бездомни или нежелани, от глад, болести, блъснати от кола, пребити и т.н. Почти четвърт от жертвите на тази немислима трагедия са чистокръвни кучета „с документи”. Всеки развъдчик, създал живот, носи отговорност за този живот. Ще проверявате ли внимателно потенциалните купувачи? Или просто ще вземете парите и няма да се тревожите, че кученцето отива на верига в двора за цял живот или тича свободно по улицата и ще го сгазят? Ще откажете ли да продадете на безотговорни купувачи? Или ще кажете „да” и няма да се замислите за това, че кученцето, което държите и обичате сега, ще ражда кучило след кучило мелези при всяко разгонване, а те ще се превръщат в статистика в кучкарника – вашите кучешки внучета? Готови ли сте да си вземете отрасналото кутре, ако собствениците вече не могат да се грижат за него? Или можете да живеете с мисълта, че „бебчо”, който вие сте довели натози свят, ще бъде убит в кучкарника?

ПОМИСЛЕТЕ ВНИМАТЕЛНО, ПРЕДИ ДА РАЗВЪЖДАТЕ КУЧЕТО СИ !

превод: Елена Павлова
източник: форум дог.бг07.05.2009г.Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008