Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Ресурси > Полезна информация > ПЪРВА ПОМОЩ - Отравяне

ОТРАВЯНИЯ
Отравяния (токсикози, интоксикации) е един от най-актуалните проблеми с който се сблъскват собствениците на кучета. Отравянето – това е заболяване и критично състояние, което възниква при попадане в организма на животното на отровни вещества, а също и хранителни продукти които действат като отрови в резултат на неправилно хранене. В болшинството от случаите главен виновник за отравяне при кучето е самия стопанин, който навреме не е прибрал опасните лекарства, битовите химически препарати, бил е невнимателен по време на разходка, своевременно не е отучил кучето да не взима храна от земята и да рови в помийни ями. На отравяне по-често се поддават недохранени и изтощени кучета, на които не им достигат витамини и минерални вещества.
Кучето може да се отрови, както поглъщайки отровна храна, така и облизвайки отровно вещество от своята козина или дишайки отровни изпарения.
Симптоми: Симптомите на отравяне варират много широко, в зависимост от това, какво вещество е отровило животното. Като правило, признаците на отравяне се появяват внезапно и нарастват бързо. У животното се наблюдава слабост, треперене, обилно слюноотделяне, повръщане, мускулни спазми, учестено повърхностно дишане, болезненост в областта на корема, диария, прекалена възбуденост, или обратното – угнетено състояние.
Първа помощ: При отравяне или при подозрение за отравяне първата помощ се заключава в това, колкото се може по-скоро да се прекрати постъпването на отрова в организма и задържането й в кръвоносната система. Трябва да се предизвика повръщане, а за намаляване концентрацията на отровата в стомашно-чревния тракт трябва да се даде на животното да пие много вода и да се направи очистителна клизма. След промиване на стомаха на кучето се дава силен чай. Мляко не трябва да се дава, тъй като отровите взаимодействайки с белтъчните молекули на млякото, започват да се всмукват в стомашно-чревния тракт. На кучето може да се даде активен въглен (3-15 таблетки).
Очистителна клизма се прави с подсолена вода (1 чаена лъжичка на 1 чаша вода) при температура 25-30 градуса. Обема зависи от размера на животното (от 100 мл до 1,5 л).
Като подръчни средства за повръщане могат да се използват:
-Готварска сол – две чаени лъжички на една чаша топла вода. Вливайте през устата насилствено с помощта на спринцовка;
-Горчица – една чаена лъжичка на една чаша топла вода;
-Водороден прекис (кислородна вода) – смесете в равни пропорции с вода. Наливайте през устата в следното съотношение - 1 чаена лъжичка на 3 кг тегло на кучето.
Може да предизвикате повръщане и като наливате в устата на кучето голямо количество вода.
За да дадете сухо средство за повръщане с една ръка отворете устата на кучето придържайки я за горната челюст и притискайки горната уста към зъбите, а с другата ръка поставете в основата на езика парченце сол или сода. След това затворете устата на животното и го поглаждайте по гърлото. Ако кучето се опитва да оближе устните си значи е успяло да погълне повръщащото средство и рефлекса за повръщане ще се прояви след няколко минути.
При изразена слабост и понижена обща температура, кучето трябва да се покрие с нещо топло за намаляване на топлозагубата.
След оказването на първа помощ незабавно отведете кучето във ветеринарна клиника или повикайте лекар в дома си.
При разговора с ветеринарния лекар се постарайте да анализирате ситуацията и да си спомните какво, къде и кога е могло да изяде кучето. Това значително ще облекчи поставянето на диагноза и ще повиши ефективността на предприетите от лекаря мерки по спасяването на вашия питомец.
Да разгледаме подробно различните варианти на отравяне.

ОТРАВЯНЕ ПРИ ПОПАДАНЕ НА ОТРОВА ПО ТЯЛОТО НА ЖИВОТНОТО
Боя, смола, машинно масло, разтворители и много други химически вещества могат да станат причина не само за химическо дразнение или изгаряне на кожата. Облизвайки козината си, кучето може да се отрови.
Симптоми: повръщане, вялост, загуба на съзнание, спиране на дишането, треска.
Първа помощ: колкото се може по-бързо махнете невсмуканата отрова, предизвикайте повръщане, промийте стомаха, дайте на кучето активен въглен.
Профилактика: ако забележите, че кучето се е изцапало с някое от изброените вещества не се опитвайте да го изстържете или почистите по механичен начин, а също и в никакъв случай не използвайте битови миещи средства. Намажете засегнатия участък с растително масло (олио), а след това промийте с топла вода и сапун, или даже с обикновен детски шампоан до пълното отстраняване на замърсяването. Следете животното, особено малките кученца да нямат достъп до подобни вещества.

ОТРАВЯНЕ ПРЕЗ ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА
В организма може да попадне отрова и през дихателните пътища, например при вдишване на дим, газове, инсектициди и други вещества. Отравяне с газ се среща в тези случаи, когато газови печки и други подобни уреди имат изтичане на газ в непроветриви помещения. Кучето може да се отрови с изгорели газове в гаража, а с пАри от разтворители – в помещения където се извършват бояджийски работи.
Симптоми: повръщане, слюноотделяне, учестен пулс, вялост, задух, конвулсии, загуба на съзнание.
Първа помощ: при отравяне с газообразни вещества е необходимо най-напред да изнесете кучето на свеж въздух, да махнете нашийника, да почистите дихателните пътища и при необходимост да проведете процедурата по възбуждане на дишането в съчетание със сърдечен масаж. Поднесете към носа му памук напоен със спирт. Отведете кучето при ветеринарен лекар.
Докато евакуирате кучето от опасното място покрийте лицето си с влажна кърпа и се постарайте да задържите дъха си.
Профилактика: не оставяйте кучето в лошо проветриви помещения, в гаражи, бани, кухни и т.н.

ОТРАВЯНЕ ПРИ ПОГЛЪЩАНЕ НА ОТРОВА
Кучетата често се отличават с това, че са непридирчиви към храната. Това може да доведе до поглъщане на вредно или отровно вещество. Тежките отравяния могат да предизвикат бърза смърт.
Симптоми: слюноотделяне, вялост, повръщане, диария, свиване на зениците, конвулсии, задух или учестено дишане, спиране на дишането.
При всички случаи, когато има признаци за хранително отравяне трябва възможно най-бързо да се обърнете към ветеринарен лекар!
Първа помощ: както при всички отравяния, е необходимо бързо да се премахне неусвоената отрова (отделяне на всмуканата отрова и възстановяване на функциите на организма ще се извърши във ветеринарната клиника от специалист).
Помнете! Ако кучето е погълнало някакъв химически разтворител, киселина или основа, в никакъв случай не предизвиквайте повръщане!
Ако кучето е погълнало химически разтворител, киселина или основа, незабавно го отнесете при ветеринарен лекар. Долекарската помощ се състои в неутрализация на основата с киселина (лимонена, ябълков оцет), а киселината – със сода, яйчен белтък или зехтин.
В останалите случаи на попадане на отрова в тялото трябва да се предизвика повръщане. Но имайте в предвид, че повръщането ще помогне само в случай, че отровата е била погълната не повече от 1-2 часа назад. Ако отравянето се е случило по-рано, трябва възможно най-бързо да промиете червата на кучето. За тази цел се използва клизма с хладка вода.
Запомнете: при отравяне с хлорорганични съединения в никакъв случай не трябва да се дава на кучето растително масло, мазнини и мляко, тъй като те способстват за всмукването на отровата.
При отравяне с развалени хранителни продукти е желателно стомаха да се промие, да се даде слабително и да се направи очистителна клизма. Може да се даде и активен въглен.

ОСОБЕНИ ОТРОВИ
Като силнодействащи отрови се явяват много от използваните в бита почистващи средства (течност за измиване на тоалетни, разтворители и др.). Отравяне може да настъпи, както от небрежност на стопанина, така и в резултат на детски лудории, поливащи кучето с такива вещества. В подобни случаи не трябва да се предизвиква повръщане, а трябва на кучето да се растително масло (2-3 лъжици) и да се промият засегнатите участъци с детски шампоан.
Опасност за кучето могат да представляват и противопаразитните каишки, шампоани и аерозоли, съдържащи инсектициди. Също така са опасни средствата за борба с мравки и хлебарки. Кучето може да се отрови ако прегризе каишката си или ако изближе от козината си инсектициден препарат.
Симптоми: обилно слюноотделяне, диария, повръщане, сънливост, конвулсии, тремор, гърчове. В такива случаи бързо се предизвиква повръщане, дава се активен въглен, промива се стомаха и веднага кучето се отвежда във ветеринарна клиника.
От другите битови опасности трябва да споменем отровата за мишки.
Симптоми и долекарска помощ: същите както при отравяне с инсектициди.
При отравяне с миша отрова смъртта може да настъпи след 2-4 часа. Веднага заведете кучето при ветеринар.
При отравяне с бариев карбонат е необходимо веднага да се предизвика повръщане.
При отравяне с варфарин (зоокумарин) дайте на кучето витамин К. Ветеринарният лекар ще постави и други необходими лекарства венозно.
При отравяне с цинков фосфат промийте стомаха на кучето, предизвикайте повръщане, дайте активен въглен и слабително. Отведете го незабавно при лекар.

МЕДИКАМЕНТОЗНИ ОТРАВЯНИЯ
Много терапевтични средства, които за човека са лечебни, за кучетата са токсични и даже смъртоносни. Опасен, особено за малките кученца е разтворимия аспирин. За изчистване на организма от това лекарство са нужни до 4 дни. След отравяне с аспирин кучето загубва апетит, развива депресия, чревни конвулсии и повръщане, нарушава се координацията на движение.
Долекарска помощ: незабавно предизвикайте повръщане с помощта на сода, която неутрализира ацетилсалициловата киселина (аспирин).
Към опасните последствия може да се добави поглъщането на успокоителни и сънотворни средства, които могат да предизвикат у кучето сърдечна аритмия и тахикардия, дълбок сън и даже кома. За детоксикация трябва да се предизвика повръщане, да се даде активен въглен. За отравяне с разхвърляни от недоброжелатели и неидентифицирани отрови:

По възможност, следната информация да стигне до всички стопани на домашни любимци:

Скъпи приятели и собственици на домашни любимци, при риск от отравяне (ако живеете в район около парк или се е случвало и друг път около вас да е хвърляна отрова):
- извеждайте кучето си с намордник, който да не му позволява да ближе или взема от земята / потърсете подобно приспособление дори и муцунката на кучето Ви да не е пригодна за стандартните намордници- това може да му спаси живота/
- предварително си подгответе на бързо набиране телефоните на поне трима ветеритарни лекари - времето е изключително ценно в случая
- помислете за вариант за СПЕШЕН транспорт до ветеринарния кабинет
- докато открием точно каква е отровата, моля всички да се заредят със смелост и самообладание и една много важна СПРИНЦОВКА в джоба - изтеглете кучето си, запишете си точното му тегло, отидете до най- близката аптека ОЩЕ СЕГА и си купете: атропин - необходим Ви е в доза 1 милилитър на 10 кг живо тегло, спринцовка и игла. Изтеглете необходимото количество атропин в спринцовката и НЕ излизайте без нея на разходка. Атропинът действа като антидот на нервнопаралитичната отрова. Трябва да го инжектирате мускулно в задното краче на кучето още при първите признаци на отравяне.
- следва спешно транспортиране на животното до ветеринарния лекар - запазете спокойствие- от това зависи как и какво ще обясните на лекаря - разкажете за вяка подробност, която Ви е направила впечатление и след това го оставете да си свърши работата. Имайте търпение, в момента в който ветеринарният лекар разбере нещо повече за състоянието или евентуалният изход, той ще Ви го съобщи - не е необходимо Вие да го подканяте често.


Можете да информирате съседите, че от 31 януари 2008г. влезе в сила законът за защита на животните, който предвижда строги санкции* за причинилите смърт на животно. С отстраняването на уличните животни от местата, които обитават се освобождават ниши, които бързо се запълват с нови мигриращи или новородени животни. Докато бъдат обработени с кастрация, обезпаразитяване и ваксиниране против бяс, те могат да бъдат носители на зарази, опасни дори за човешкото здраве, както и да се групират в разгонени глутници, които могат да бъдат и агресивни.
Прилагането на методи за отстраняване на уличните животни са отчаян опит да се пречи на прилагането на Закона за защита на животните, който регламентира мерките за трайно решаване с проблема "кучешка популация". Несъмнено съществуват кръгове, пряко заинтересовани от запазването на безплатната суровина - уличните животни, които се използват за незаконни производства. Нека не допускаме подобни опити да провалят работата по установяването на контрол върху популацията с прилагането на законовите мерки за трайно и хуманно решаване на проблема с уличните животни!

* Умишленото причиняване на тежко и трайно увреждане на животни или причиняването на смъртта им СЕ НАКАЗВА
съгласно чл. 62. от Закона за защита на животните
с глоба - от 500 до 1000 лв.
при повторно нарушение глобата е - от 1000 до 2000 лв.
а имуществената санкция - от 2000 до 3000 лв.


--
автор на текстовете с работно име "За отравяне с разхвърляни от недоброжелатели и неидентифицирани отрови":
д-р Катерина Маркова
"Германо-Българска Помощ за Животните" - Русе

източник: forum.dog.bg


03.03.2009г.Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008