Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Ресурси > Полезна информация > Кинология > Какво е това киноложка изложба?

Какво е това киноложка изложба?

Може да ви прозвучи невероятно, но едно случайно решение - да покажеш кучето си на изложба, може да промени живота ти за винаги! Хора с най-обикновен начин на живот, до толкова се запалват, чак света им се преобръща и избират за винаги кинологията за своя професия. Не точно професия, защото в България за съжаление, това не е нещо от което човек може да се издържа, но да кажем в свое много скъпо и обсебващо хоби.

За да постигнат максималното в света на кучешките изложби, така наречените професионалисти пътуват за изложби по целия свят, представят кучетата си пред световно известни експерти, посещават скъпо струващи семинари, обменят опит със големи, ерудирани развъдници!!! Това е основното занимание за хора, които развъждат, отглеждат и представят, кучета шампиони!

Но какво привлича хиляди, най-обикновени хора от Европа, Северна и Латинска Америка, Австралия, Азия и т.н., да прекарват свободното си време, забавно, представяйки домашните си любимци на киноложки изложби? Какво печелят те от това? Какво ги увлича?

Една от причините е , че на такава изложба, можеш да срещнеш много хора, които също като теб, обичат кучетата си! Споделяте еднакви симпатии към една и съща порода. Понякога дори конкурентите ти могат да станат твои приятели за цял живот!
С изложбите започваш един нов социален живот, сред хора със същите интереси. Постепено в разговори с тях сред изложбената треска попадаш във фантастичния свят на състезанието!
Започваш да пътуваш по нови места, прекарваш незабравими уикенди, а опиташ ли веднъж от опияняващия вкус на победата, разбираш, че това е преживяване, което с нищо не може да се замени!

Всичко от което се нуждаете , за да започнете е куче с родословие и ноу хау за това как да го представите. Разбира се предстои ви и много труд, но труда е увлекателен и сладък, а много често е възнаграден с небивал успех!
Това е и едно чудесно занимание за вашето куче, обръщате му много внимание, водите го на интересни места, радвате му се страхотно винаги след изложба, защото независимо как се е представило, кучето трябва да остане с добро впечетление,за следващия път! Определено е по-интересно от еднообразието - разходка, сън, храна!

Понякога съм чувала изказвания -горкото куче, мъчат го с изложби, но в действителност, това са най-добре отглежданите екземпляри в кучешкия свят. Перфектна храна, за перфектна форма, спорт и физически натоварвания, за перфектно телосложение, скъпа козметика, хранителни добавки и претъпкан гардероб с представителни нашииници! Всъщност едно от местата на които можете да научите, най добрия начин за отглеждане на вашето куче е именно изложбата!

Какво всъщност представлява състезанието? Много хора дори присъствали на киноложка изложба си задават този въпрос! Какво означават всички тези CAC-ове, CACIB-и, BOB-ове, които кучето печели? И защо всички са толкова щастливи от спечелването на страно звучащите титли?

Ето на кратко отговорите на повечето от тези въпроси.

Важно е да знаете, че за да участвате на една такава изложба е необходимо първо да се запишете и да платите такса в съответната федерация или киноложко дружество организатор на събитието. Обикновено организаторите предоставят бланка за участие, която желаещите трябва да попълнят – в нея се вписват всички необходими данни за кучето, като пол, възраст, клас в който желаете да участвате, номер на родословието и т.н

Това предварително записване за участие се налага, тъй като обикновено за всяка изложба се издава каталог с имената на всички участници и данни за техните собственици с телефони или адреси за контакти. Този каталог е много удобен, когато на една такава изложба си харесаш бъдещ родител от който искаш кученце или подходящ партньор за твоето куче!

Това е основната схема за участие в изложба по КЛАСОВЕ:

Клас БЕБЕ

кучета на възраст от 3 до 6 месеца

Клас ПОДРАСТВАЩИ

кучета на възраст от 6 до 9 месеца

Клас МЛАДИ

кучета на възраст от 9 до 18 месеца

Клас МЕЖДИНЕН

кучета на възраст от 15 до 24 месеца

Клас ОТКРИТ

кучета  по- въэрастни от 15 месеца без значение на спечелени титли и оценки.

Клас РАБОТЕН

кучета  по- въэрастни от 15 месеца с работен сертификат

Клас ШАМПИОНИ

кучета  по- въэрастни от 15 месеца със сертификат за национален или интершампион издаден от  FCI

Клас ВЕТЕРАНИ

кучета по – възрастни от 8 години

Освен по породи и класове, кучетата участници в изложбата са разделени и на породни групи  - 10 на брой групирани и определени от международната федерация по кинология  FCI.

http://www.fci.be/nomenclatures.asp?lang=en&sel=0

ОЦЕНКИ:
МНОГО ПЕРЕСПЕКТИВНО, ПЕРЕСПЕКТИВНО, НЕ ПЕРЕСПЕКТИВНО-
Оценки за кучетата от класовете БЕБЕ и ПОДРАСТВАЩИ

ОТЛИЧЕН,  МНОГО ДОБЪР , ДОБЪР, ЗАДОВОЛИТЕЛЕН, ДИСКВАЛИФИКАЦИЯ- Оценки за кучетата от класове МЕЖДИНЕН, ОТКРИТ, РАБОТЕН и ШАМПИОНИ

При кучетата с оценки ОТЛИЧЕН, отделно за мъжки и женски, се извършва класиране от 1 до 4 място. Всички останали кучета с оценки ОТЛИЧЕН, но след 4 място, и тези с оценки по-ниски от ОТЛИЧЕН не се класират по места.

 

ТИТЛИ:
Титлите могат да бъдат присъждани без оглед на броя на участващите кучета, когато качествата на кучето позволяват и по преценка на съдията.
Best junior: Най-красиво младо куче от породата -   присъжда се на едно мъжко и едно женско куче с оценка ОТЛИЧЕН 1 място от младшия клас.

САС: Титлата САС означава кандидат за национален шампион по красота. Куче получило 3 САС-а в продължение на  повече от 6 месеца и един ден, при поне 2ма различни съдии става шампион на България по красота.
Титлата САС се присъжда на 1 мъжко и 1 женско куче, победители в класовете междинен, открит, работен и шампиони задължително с оценка ОТЛИЧЕН 1 място.
Res. CAC: Резервен кандидат за национален шампион по красота. Присъжда се на мъжко и женско куче, победители в класовете междинен, открит, работен и шампиони задължително с оценка ОТЛИЧЕН 2 място
CACIB: Титлата CACIB означава кандидат за международен шампион по красота. Куче получило 4 CACIB-а в поне 3 страни, едната от които трябва да е страната където кучето е регистрирано  или страната-патрон на породата (например Германия за шнауцерите или Русия за борзоите), при поне 3 различни съдии за ПОВЕЧЕ от година и един ден - става Международен шампион по красота - Int.Ch
Титлата CACIB се присъжда на едно мъжко и  едно женско куче, измежду победителите в класовете междинен, открит, работен и шампиони задължително с титла САС или R CAC
Res. CACIB: Резервен кандидат за международен шампион по красота - присъжда се на едно мъжко и едно женско куче, от класовете междинен, открит, работен и шампиони задължително с титла САС или R CAC
Ако кучето което спечели CACIB е вече международен шампион - Int.Ch. , кучето, което е негов подгласник, тоест спечелило е RCACIB, получава правото на кандидатура за международен шампион по красота.

Победител в клас ВЕТЕРАНИ: присъжда се на едно мъжко и едно женско  куче, победители в клас ВЕТЕРАНИ за всяка порода.

КОНКУРСИ:

Всички кучета участващи в конкурсите трябва да са получили най – малко оценка  ДОБЪР в ринговете.
ДВОЙКА – мъжко и женско куче от една порода и на един собственик.
РАЗВЪДНА ГРУПА - Най – малко три кучета на един развъдник
ГРУПА НА ПОТОМЦИТЕ - представя се мъжко или женско куче с неговото потомство, поне от две майки за мъжкото и двама бащи за женското.Сред потомците трябва да има кучета от двата пола, всички преминали оценка в ринга. Броя на потомците трябва да е най – малко пет.
ДЕТЕ С КУЧЕ – за деца до  14 години.
МЛАД ВОДАЧ – за деца между 14 и 18 години с кучета преминали оценки в ринговете
ВОВ - Най-красиво куче за породата - присъжда се на едно куче, избрано между всички победители / мъжки и женски / в класовете млади, междинен, открит, работен, шампионии ветерани, от една порода.
BOG – Най-красиво куче от групата – присъжда се на едно куче, избрано между всички победители на породите от една породна група
BIS – Най-красиво куче на изложбата - присъжда се на едно куче избрано между всички победители на  породни групи
R.BIS – присъжда се на подгласника на BIS
BIS Ветерани – присъжда се на найкрасивия ветеран на изложбата
BIS млади - присъжда се на най – красивото младо куче на изложбата
BIS подрастващи - присъжда се на най – красивото подрастващо куче на изложбата
BIS Baby – присъжда се на най-красивото бебе на изложбата

Важно е да знаете, че спечелването на първо място, дори и с оценка отличен, не гарантира автоматично получаването на CAC или съответно CACIB. Съдията може да прецени, че кучето не заслужава кандидатурата и да не му я присъди. Същото се отнася и за R.CAC и R.CACIB.

До тук с оценките! Дано да ви е станало ясно и мистичните на вид абревиатури да са придобили смисъл във въображението Ви! Следва въпроса, какво тогава е нужно да знае и може моето куче, за да се представи пред съдията?
Представянето на кучето обикновено започва със задължителен оглед от близо от съдията или неговия помощник – проверяват се зъбите на кучето – зъбната му формула и захапката. При мъжките кучета се проверяват тестисите – след 6 месец, мъжкото куче трябва да има 2 оформени тестиса спуснати в семенните торбички! След този задължителен оглед започва същинското представяне. Съдията трябва да види кучето в движение и в стойка.

Движението се извършва по указана от съдията треактория – обикновено в кръг, понякога в триъгълник, Т образно или в права линия. Прието е кучето да тича от лявата страна на човека, който го представя. Движението човек + куче трябва да става в синхрон с темпо в което кучето тича в тръст. Редно е водача да е подходящ на ръст спрямо кучето – представете си красиво, дългокрако куче и подтичващ след него мъничък човечец в прединфарктно състояние!
Изключение от гореописания начин на движение в ринга има при немските овчарки, където движението е на скорост – кучето тича пред водача устремено силно напред.
След даден знак от съдията, водача спира и кучето трябва да бъде поставено в стойка. Стойките за различните породи кучета са различни, но основно могат да се разделят на три групи – свободни, обтегнати и ръчни. При свободната стойка водача се намира пред кучето, кучето стои опънато с поглед концентриран във водача. При обтегнатата стойка кучето се опъва устремено напред с гръб към водача. При ръчната стойка, водача е приклекнал зад кучето, като с ръце придържа главата напред и опашката в края и. Водача никога не трябва да застава между кучето и съдията, дори и съдията да смени първоначалното си място водача се грижи той отново да има видимост към опънатото в стойка куче!

Колкото по-ефектно, красиво и динамично е представянето, колкото по елегантно и зрелищно е движението на кучето, толкова по-голям е и шанса кучето да се забележи, както от съдията, така и от публиката. Никога не забравяйте, че в публиката се намират евентуалните собственици на бъдещите му деца или собствениците на бъдещите му  партньори.
Когато сме просто зрители на едно такова шоу, наблюдаваме представянето на кучетата участници как се движат в ринга ефирно с лекота. Струва ти се, че само трябва да поведеш твоето куче в ринга и то ще започне да прави същите неща. Всъщност това красиво представяне е резултат от усилен и упорит труд.

С малкото кученце, за което планираме изложбен кариера, трябва да се работи още от бебе. Кучето ни първо и преди всичко трябва да е социално и водимо. Разбира се всичко за представянето на кучето ви на изложба можете да научите (поне на теория) от интернет! Много по-добре обаче би било ако навреме с свържете с квалифициран инструктур, който на практика да ви покаже какво е необходимо за ринговото представяне на вашето куче. Някой от тези инструктури сформират групово обучение, което всъшност е най-близо до реалната ситуация на една изложба.  Има породи, които се нуждаят от специална прическа за явяването им на изложба.Някой хора сами подстригват кучетата си, други използват услугите на кучешки фризьори.

Когато кучето се представя в ринга, прието е това да става на специален рингов повод. Ринговия повод е тънко, но същевременно много здраво въже или кожа. Добре е ринговия повод да не се различава от цвета на кучето. Благодарение на ринговия повод се създава усещане, че едва ли не кучето се движи само и свободно,но на където вие го поведете. В същото време можете да удържите кучето, ако случайно хукне след друго мъжко например и да не се стига до инциденти!

Кога и дали ще  изведете кучето си на изложба, решавате Вие. Важно е, обаче да знаете, че когато кучето достигне възраст за разплод, то се нуждае поне от две отлични оценки от изложби. Това е изискване на повечето от клубовете (да не кажа на всички) за издаване на родословия на бъдещите  кучила.

Представянето на изложба е забавно и увлекателно, но никога не забравяйте, каквото и да се случи в ринга, да победите или да загубите, винаги най-хубавото куче на изложбата се прибира с вас в къщи!!!

източник: dogchampions.info15.12.2008г.Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008