Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Ресурси > Полезна информация > Хранене > Ден първи до ден последен

Хранене - Ден първи до ден последен

ДЕН ПЪРВИ
Новородените кученца бозаят от майка си в течение на приблизително 20 дни, след което постепенно преминават към обща храна; но продължават да сучат до около 40-50 дневна възраст, "замезвайки" с млекцето на мама. Има и случаи, в които жертвоготовни женски пускат мляко чаааак до третия месец след раждането, но това са по-скоро уникални моменти.

През първите 1-2 дни млякото, отделяно от майката, има жизненоважно значение - това е така наречената "коластра": по-жълта и по-гъста на вид от обикновеното мляко, която съдържа много важни за бъдещото развитие на кученцето вещества. В последствие млякото минава към "обичайния" си състав.

Трябва да се има предвид, че кучешкото мляко се различава значително по състав от кравешкото например. Т.е. ако нещо се случи с майката или бебетата просто са ужасно много, не е възможно "автоматично" да се замени майчината кърма с мляко от магазина.

Най-добрият вариант за изкуствено хранене в първите 15-ина дни след раждането е сухото "кучешко" мляко - продават го поне няколко фирми за храни за кучета. Тъй като веднага след раждането си кученцата са способни само да сучат (не да ближат и преглъщат) удобният метод е да се дава мляко с биберон за кучета... в по-неудобния случай - със спринцовка, като се вкарва на малки порции навътре в гърлото и се внимава кученцето да не се задави.

Другият вариант е кравето мляко да се "подобри" с жълтък (суров), допълнително калций и витамини - съществува специална рецепта, която ще ви предпише ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР.

Допълнително хранене се налага в случай, че (не дай си Боже) нещо се случи с майката или, евентуално, ако кученцата са извънредно много. Винаги, когато има такава възможност, е по-добре малките да останат на майчина кърма!

ДЕН ВТОРИ
След 15-ия ден кученцата вече са в състояние да ядат и друга храна освен млякото на мама. Стандартна "възраст" за подхранване е около 18-20 дни, зависи от породата и броя на малките; ако по някаква причина се налага, възможно е да се започне постепенно отбиване и около 15-ия ден.

Най-добрият вариант за захранване е с гранулирана храна за малки кученца, някои фирми имат и специални "преходни" продукти от рода на "стартер", "каша" и др. Малко количество от сухата храна се накисва с вряла вода до омекване и се смачква (най-добре с пасатор) на гъста каша; при необходимост се долива още малко вода. Храната трябва да бъде течна, но сравнително гъста, с температура като за малко бебе - капната върху чувствителна кожа, да не е нито топла, нито студена. Слага се малко количество в плитка (и малка) паничка; за по-дребни породи добра идея е капачка от буркан например.

При първите хранения може да се наложи муцунката на кученцето да бъде топната в храната, за да се оближе то. Вкусващите за първи път друго освен мляко бебета са крайно забавни - ближат, опитват се да "засучат" течността, топят си носовете и пускат мехурчета... задачата на човека е плътно да ги следи, евентуално с длан да ги подкрепя под гърдите да стоят изправени на четири крачета... и да внимава да не цопнат в яденето.

В началото подобни "вкусови експерименти" се правят веднъж на ден, след като малките започнат да се хранят с апетит - два и съответно три пъти. След 25-ия ден накиснатата суха храна се дава в по-неразмачкан вид, а след 30-ия ден бебетата вече имат зъби и достатъчно развита дъвкателна мускулатура, за да могат да се справят с меките "топчета".

В случай, че не разполагаме с гранулирана храна, подхранването може да започне с каши за бебета - най-добре пшенично-млечна - към които се добавя по малко прясна кайма, най-добре телешка; бульончета и смляно с пасатор добре сварено пилешко месо. Постепенно количеството месо се увеличава и към кашата се добавят и други тестени продукти, като не забравяме, разбира се, жизненоважните добавки - витамини, калций, няколко капки олио...

ДЕН ТРЕТИ
Около тридесетия ден от раждането си малките вече са в състояние изцяло да преминат на нормален хранителен режим и да бъдат отбити от мама.

Тук ще се повторя: аз съм привърженик на гранулираната (сухата) храна, която е много по-лесна за употреба и по-сигурна от гледна точка на състава: т.е. това, което даваме на кучето като енергийна стойност, протеини и т.н. Ето защо за "натуралното" хранене ще се отписвам "мимоходом". В случай, че много настоявате да готвите на кучето си, ще добавя само, че балансирането на диетата е МНОГО трудна задача и НЕ СЕ състои от сваряването на една тенджера неизвестни мръвки - кучето, особено подрастващото, трябва да получава точно количество протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, калций и фосфор, микроелементи и т.н.; ако държите да храните по този начин, нужно е да поровите и почетете доста.

И тъй - около 30-35 ден след ражаднето кученцето вече яде накисната гранулирана храна и почти е спряло да суче.
След 40-45 дневна възраст можете да започнете да давате и по малко ненакисната суха храна - например в отделна чиния - с която бебето да се бори. Около втория месец количеството накисната храна започва да намалява, увеличава се ненакиснатата, докато животинчето изцяло премине на суха храна в сухия й вид.

Не забравяйте от 25-26 дневна възраст да оставяте задължително достъпна за кученцата паница с вода!

ДЕН ЧЕТВЪРТИ
С израстването си кученцето започва да яде все по-голямо и по-голямо количество храна. Максимумът достига около шестия месец, след което-  около 9-10 месечна възраст, зависи от породата, количеството леко намалява, докато се установи на това, "предписано" за възрастни кучета.

Около 10-ия месец (12-ия за едрите породи) храната постепенно се сменя от такава за подрастващи/млади кучета на такава за възрастни.

ДЕН ПЕТИ
Храненето на кучето се определя от сезона и активността му. Ако е горещо (през лятото) намаляваме леко дневната дажба; ако е студено (зимата) я увеличаваме; допълнителни корекции следват и от това дали кучето живее вкъщи или на двора. Ако се движи много, увеличаваме дажбата; ако води по-застоял живот я намаляваме...

Признак за добра кондиция: когато напипаме ребрата на кучето, без да се налага силно да натискаме; и напипаме по същия начин двете щръкнали кости на таза. Гръбнакът НЕ СЕ напипва като броеница.

Ако кучето е твърде слабо, ребрата и тазът ще се виждат и с просто око.
Ако е твърде дебело, няма да се напипват лесно.

ДЕН ШЕСТИ
След 7-ата година (едрите породи и малко по-рано) кучето постепенно навлиза в залеза на живота си и хранителните му нужди се променят - то по принуда започва да води все по-застоял живот, страда от различни болести... организмът му се "износва". Това налага и смяната с храна за възрастни - senior - кучета, с която продължаваме да го храним до края на живота му.

 

ПОЗВОЛЕНИ И ЗАБРАНЕНИ НЕЩА
Като цяло, "идеалното" хранене се състои само от гранулирана храна и нищо друго - е, изключвам необходимите понякога витамини и евентуално калций, макар че добрите марки храни съдържат практически всичко необходимо за растящото и възрастно куче.
На практика, разбира се, кучето е част от семейството и няма начин да не получава едно-друго покрай хората.

* Вижте и статията 10 "НЕ" в храненето на кучето и котката

Разрешени и полезни са:
ЗЕЛЕНЧУЦИ - чушки, моркови, чесън... домат, краставици... в общи линии, всичко без сурови картофи
ПЛОДОВЕ - пак всичко, без костилки и семки, разбира се.

Забранени са:
БОБОВИ ПРОДУКТИ - боб, грах, соя, леща, зеле...
ЗЪРНЕНИ ПРОДУКТИ - хляб (в ограничени количества- може, най-добре на сухари), овесени и др. ядки, грис, каши от различни брашна; мюсли
ЯДКИ - орехи, бадеми, лешници, фъстъци и т.н.
МЕСО - практически всякакво, НЕТЛЪСТО - т.е. свинското и агнешкото гледайте със специално подозрение; полезни са субпродуктите - дроб, шкембе, виме и т.н.
КОКАЛИ - полезни и приятни са големи сурови или варени кокали, с които кучето да играе; МОЖЕ да се дават плоски кости от пиле (гръбнакът), много добре сварени глави, шийки... сварени почти до омекване. НЕ МОЖЕ да се дават тръбести кости - от крила и крака; кости от заек, патица, гъска и пернат дивеч
РИБА - практически всякаква, ОБЕЗКОСТЕНА и без люспи (ако е примерно шаран).
НЕ СА полезни пилешки, патешки и т.н. кожички, патешки изрезки (много мазни)
Специално внимание трябва да се обърне на ЗЕХТИНА и олиото: растителните мазнини са полезни в минимални количества, т.е. една лъжичка дневно спомага за по-лъскава и здрава козина. За препоръчване е сурово-пресованият зехтин.
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ: Практически всички - обезсолено сирене, кисело мляко, извара, кашкавал... трябва да се избягва сметана (много мазна); повечето кучета получават разстройство от ПРЯСНО МЛЯКО, т.е. не е разумно да им се дава.

 

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ:
През първите 2 месеца кученцето се храни 4-5 пъти дневно.
Между 3-ия и 6-ия месец: четири пъти дневно
Между 6-ия и 10-ия: три пъти дневно
Между 10-ия и... зависи от породата, 12 до 15 месец - два пъти дневно...
След което, в зависимост от породата, се преминава на едно хранене на ден или, при свръх-едрите породи, се остава за цял живот на две хранения дневно.

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:
Не прехранвайте кучето! Необходимата доза суха храна ЗА ДЕНЯ е написана на опаковката на чувала и търпи само леки корекции в зависимост от по-активния/застоял начин на живот или породата.

Не сменяйте рязко храната! Винаги, когато въвеждате нова марка храна или нов продукт, давайте съвсем малко през първия ден, в допълнение към обичайната храна, малко повече втория ден и т.н. Иначе рискувате кучето да получи разстройство... та дори и гастрит.

Не редувайте храната! Няма по-вредно нещо от "един ден готвено - един ден гранули". По-добрият вариант е да се дава основно количество гранули плюс КЪМ СЪЩОТО ХРАНЕНЕ някакъв месен продукт (примерно дроб или гръклян).

Не хранете поне два часа ПРЕДИ разходка и поне два - след. Няма по-вредно нещо от това кучето да се натъпче и да пробяга няколко километра... или да се върне уморено от разходката и да се натъпче. Така можете да си докарате превъртане на стомаха... или, в най-добрия случай, лошо храносмилане.

Не давайте прекалено студена храна (от хладилника) или гореща.

НЕ ДАВАЙТЕ сладко (захар) и шоколад. Има си специални наградки за кучета и дори шоколад за кучета, които са много по-полезни за животинката.

Спазвайте редовен хранителен режим! Както и човекът, така и кучето се приспособяват по-добре и имат по-редовно храносмилане, ако организмът знае и очаква, че в 5 следобед (примерно) предстои хранене.

автор: Елена Павлова
източник:
форума на www.dog.bg13.12.2008г.Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008