Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Ресурси > Полезна информация > Хранене > 10 "НЕ" в храненето на кучето и котката

10 "НЕ" В ХРАНЕНЕТО НА КУЧЕТО И КОТКАТА

Знаете ли, че има неща, които никога не трябва да се дават на кучето или котката? Съветваме всеки собственик на котка или куче да прочете тази полезна статия на д-р Карен Хелинген.

Много години съм работила в спешна помощ. Какви ли не храни и напитки са давали собствениците на животните, които после ми се налагаше да спасявам. А правилото е просто - ако това не е особено полезно за вас самите, по-скоро е вредно за вашата котка или куче. Някои животни са готови да изядат какво ли не, затова стопаните трябва да са внимателни, за да не се окаже техният любимец пациент на спешното. Ето десет продукта, които не трябва да се дават на животните:

1. Никакви кости - костите са вредни за животните! Всяка година безброй животни се оказват в отделението за бърза помощ след угощение с кост. Работата е там, че кучетата са месоядни, а не всеядни животни, и повечето кучета и котки просто не смилат костите. Остро парченце кост или заседнало в червата късче могат да доведат до пагубни последици, обикновено операция. Костта може да заседна в устата или в гърлото, което също е опасно.
Вредни са всякакви кости, вкл. свински, птичи и говежди. Следващият път, когато ви се прииска да дадете кост на кучето, нека бъде "Nylabone" (Изкуствена кост от зоомагазина за поддържане на зъбите). Кучето ще ви каже "благодаря" за това.

2. Шоколадът може да бъде смъртоносна отрова, тъй като съдържа веществото теобормин, което предизвиква сърцебиене, възбужда централната нервна система и свиване на артериите. Клиничните симптоми могат да бъдат най-различни - от гадене, диария, безпокойство и раздразнителност до остра сърдечна недостатъчност, припадък с конвулсии или смърт. Това може да стане съвсем бързо - след 4-6 часа след като кучето е изяло шоколада. Смъртен изход при петнайсеткилограмово куче може да предизвика 1 фунт шоколад. Ако кучето ви се е наяло с шоколад, незабавно се обърнете към ветеринар.

3. Алкохолът също е крайно вреден за кучетата и котките. Животните се опияняват много бързо: започват да се препъват, да се удрят в предмети, травмират се и губят контрол над пикочния мехур.
Във високи дози алкохолът потиска централната нервна система, дишането и сърдечната дейност и може да доведе до смърт.

4. Млякото също не е от полза за животните, тъй като много от тях не понасят лактозата (млечната захар), което може да предизвика диария. При животните често отсъства ензимът, необходим за разграждането на лактозата, което води до стомашно-чревни проблеми. Дори ако на животното му харесва вкусът на млякото, особено при котките, въздържайте се от него.

5. Много опасни за животните са шунката и другите солени деликатеси и продукти. Освен високото съдържание на мазнини, в тях има много сол, което може да предизвика силни стомашни болки или панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза). Освен това едрите кучета, които ядат солена храна, пият много вода, което може да доведе до опасното за живота състояние - разширение на стомаха. Стомахът се напълва с газове и след няколко часа може да се завърти, при което кучето обикновено загива.

6. Лукът е токсичен за животните (в големи количества - няколко сурови глави). В него се съдържа веществото алил-пропил-дисулфид, което уврежда червените кръвни телца и може да доведе до печален изход. Животните развиват анемия, слабост, дихателни проблеми. Ако кучето ви се е наяло с лук, по-бързо се обърнете към лекар.

7. Кофеинът също е вреден. В него се съдържа метилиран ксантин, който, както шоколада, превъзбужда централната нервна система и сърцето, и след няколко часа може да предизвика повръщане, раздразнителност, силно сърцебиене и даже смърт. В никакъв случай не допускайте животните до сутрешното си кафе или чай.

8. Плодовете на авокадото също са опасни за животните. Първо, те съдържат много мазнини и могат да предизвикат разстройство, повръщане, даже панкреатит. Второ, семената на авокадото са токсични и могат да заседнат в червата, предизвиквайки непроходимост, заради което да се наложи хирургическа намеса.

9. Много хора ще се учудят, но за котките е вредна рибата тон. За нормалната работа на сърдечния мускул е необходима аминокиселината, наречена таурин. Ако искате да поглезите котката си с риба тон, чийто вкус тя така харесва, давайте специална риба тон за котки, в която е добавена така нужната й аминокиселина.

10. Резултатите от последни изследвания показват, че стафидите и гроздето могат да предизвикат у животните бъбречна недостатъчност. Малките кученца при това могат да се задавят с грозде.

* Заб. прев.: В никакъв случай не хранете кучетата с подправки и пушени меса - съдржащите се в тях феноли са крайно токсични за черния дроб!

Превод на руски:
Жана Тоффа
Превод на български:
Милена МакедонскаВКУСНО ИЛИ ОТРОВНО?

1. Опасните картофи и домати
Оказва се, картофите са вредни. Ако кучето изяде суров картоф, диарията, коликите и депресията са му сигурни. Причината е много проста - кучешкият стомах не е приспособен да храносмила кореноплодни, особено сурови. Същото се отнася и до доматите, дори ако са израсли в собствената ви градина.

От живота: познавам един мастиф, който обожава наесен да събира със стопанина си реколтата и се лакоми за "дарове на природата". Мастифът не се отказва от нищо: картофчета, круши, какво ли не, всичко - в устата. Случва се след събирането реколта да не остане, а кучето пращи от здраве.

2. Ужасните стафиди и авокадо
Опитвали ли сте авокадо? А кучето е по-добре да не опитва. Американците бият тревога: от екзотичния плод у кучетата могат да се появят заболявания ... на дихателните пътища! А семка може да заседне някъде в хранопровода. Авокадото е противопоказно и за гризачите и птиците.
Със стафидите работата стои още по-зле. Някак даже е непонятно защо са толкова опасни, но ужасно опасни са те.

От живота: мислех си, че стафидите са вредни, защото са сладки. Ами гроздето? Много хора казват, че кучетата го обичат, както малини или черници.

3. Коварните ябълки и лук
Съгласете се, съвсем не всяко куче доброволно ще се съгласи да сдъвче глава лук. А ако все пак се съгласи, ще плати за своята наивност: ще си изгори лигавицата на хранопровода и стомаха. Ябълките са също такова страшно нещо, както доматите, че и повече: в ябълките има семки, а в семките - вещества гликозиди, които, според американските лекари, предизвикват у кучетата повръщане, обилно слюноотделяне и интоксикация.

От живота: съвет за в бъдеще - не хранете кучето със събрани семки от ябълки по-често от веднъж седмично.

4. Кафе, ядки и тесто с мая
Теоборминът и кофеинът съвсем не са нужни на нашите животни, както и стомашното разстройство. От ядките при кучетата се нарушава перисталтиката и пак обилно слюноотделяне. А прясното тесто с мая може да бухне в стомаха или червата на кучето - такива ми ти баници!

От живота: веднъж кучето ми излапа пълна тенджера с тесто и остана много доволно.

5. Страшният антифриз!
Ето това е действително опасно. Работата е там, че автомобилният антифриз е сладък и кучетата намират миризмата му за привлекателна. За съжаление, дори чаена лъжичка антифриз е смъртоносна доза и за едро куче!
И никакви случаи от живота, както разбирате, няма.

Списание "ДРУГ" февраль 2005

източник: форума на www.dog.bg13.12.2008г.Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008