Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Новини > Промени в законодателството > По света > Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

Работна група на Съвета на Европа изразява становище за уеднаквяване на европейското законодателство


Брюксел, 27 октомври 2010.

Работна група от ветеринарни специалисти към Съвета на Европа оповести историчеко решение, отнасящо се до хуманното отношение към животните-компаньони. Това се случи само няколко дни след международната конференция, озаглавена “Отговорно отношение към кучетата в Европа”, където беше отправена молба към ЕС да разгледа обстойно въпроса. Този акт, който се очаква да бъде разгледан и от Съвета на министрите, може да се окаже най-голямата стъпка към по-хуманно отношение към животните-компаньони в Европа, предприемана досега.

Днес работната група към Съвета излезе със становище, че хуманното отношение към кучетата и котките е тема, по която европейското законодателство се нуждае от хармонизиране. Това се налага поради дълбоките несъответствия между законите на страните–членки по този въпрос, решаването на който до момента е било оставено на тяхното собствено усмотрение.

Решението идва в резултат на години на израстване на ЕС по темата за хуманното отношение към животните, което е отразено в чл. 13 от Лисабонския договор, в част от европейското законодателство, както и в първия План за действие по отношение на защитата и хуманното отношение към животните 2006-2010. Втората част на плана се очаква в следващите месеци.

Международната конференция “Отговорно притежаване на кучета в Европа”, организирана от "Четири лапи" и института “Дж. Капорале” и проведена на 4 и 5 октомври т.г. в присъствието на над 100 участника от над 25 страни, установи безспорния факт, че повечето страни–членки не са взели адекватни мерки за спирането на свръхпопулацията сред кучетата и особено уличните, както и по отношение на цялостното отношение на европейците към животните компаньони.

Основателят на
"Четири лапи" Хелмут Дунглер заяви: “Ние горещо приветстваме решението на работната група, която препоръчва на Съвета да даде мандат на ЕК за стартиране на хармонизация на европейското законодателство, базирана на принципа на отговорното собственичество. Надяваме се скоро да ни бъде позволено да съдействаме на ЕК за създаването на конкретни мерки за намаляване на популацията и облекчаване на страданията на уличните животни в Европа, както и срещу жестокостта към животни и нелегалната търговия с кученца.”

Според Винченцо Капорале, директор на “Институто Дж. Капорале”, здравето на животните-компаньони и хуманното отношение към тях са грижа на ветеринарните лекари. „Налага се спешното приемане на хармонизирани стратегии за контрол върху размножаването и за отговорното отглеждане на тези животни, с цел по-доброто съжителство на хора и четириноги, особено в урбанизираните райони. Готови сме да предоставим нашия опит на ЕК за намирането на научно обосновани решения”, добави Капорале.

"Четири лапи" и “Институто Дж. Капорале” създадоха по време на белгийското председателство на ЕС сайта www.carodog.eu, целящ да осигури надеждна информация за здравето и хуманното отношение към кучетата в Европа. Този уебсайт, подкрепян от Федерацията на ветеринарите в Европа и Генерална дирекция “Здравеопазване и потребители” към Европейската комисия, е на разположение на всички граждани и институции и основната му цел е да помогне на най-добрия приятел на човека.

източник: Фондация "Четири лапи"


28.10.2010г.


Предишни новини:

     29.06 Ново зверство: обесиха куче в София
     28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция
     02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София
     17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община
     15.05 Пред очите на хората от блока шуменец преби до смърт куче


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008