Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Новини > Новости > В България > Пред очите на хората от блока шуменец преби до смърт куче

Пред очите на хората от блока шуменец преби до смърт куче

Пред очите на хората от шуменски блок в кв. „Тракия“ на ул. „Кольо Фичето“ 10 в празничния ден на 9 май около 18 ч. млад мъж преби до смърт кучето Бера. Очевидци на зверството са били и майки с деца и десетки мъже, които в неделния ден си пиели кафето пред кварталното магазинче срещу блока. Никой обаче не се решил да се намеси, смразени от страх заради лошата слава, която имал техният съсед. Той налагал бездомното животно, за което тук се грижели много хора от блока повече от 10 г., а Бера пък пазела колите на паркинга пред блока. „Беше най-кроткото животно, след кастрацията преди 5-6 години толкова надебеля, че едва се движеше“, не спира да плаче оттогава медицинската сестра Виолета, която се грижела за кучето. Нея повикали очевидци на побоя, но когато тя стигнала до стълбищната площадка на третия етаж на съседния вход, където съседът последно помлял пищящото животно, тя заварила Бера да бере душа. Грабнала от къщи китеник и с помощта на няколко деца от блока отнесли кучето в нейната маза до идването на повиканата помощ от Немския кастрационен център в града.

В този момент млада майка от същия блок се обадила пък на полицията, откъдето веднага пратили патрулна кола. От полицейското управление потърсили помощ от общината, а дежурният повикал спешно служител от Немския кастрационен център в града. Тогава със специализирания превоз раненото животно е било откарано в общинския приют. Нищо обаче не е можело да го спаси, издъхнало след 30 минути.

Едни от хората в блока се страхуват от отмъщението на своя съсед, други се канят да правят подписка срещу него, защото заплашвал и тях.

Аутопсията, направена на другия ден от управителя на НКЦ д-р Милен Данков, показала, че вътрешностите на четириногото буквално са били смлени на кайма, защото извергът скачал с двата си крака върху тялото на животното. В коремната кухина са открити 3 литра полусъсирена кръв, разкъсванията на черния дроб и на далака са били фатални и сърцето на животното е спряло.
Мъжът нападнал кучето около 18 часа пред магазина. Грабнал оттам тежка керамична саксия и я запокитил по Бера. После взел метална тръба и я гонил чак до третия етаж на вх. 2, където пищящото животно се мъчело да се спаси и бягало по стъпалата. Там го е стигнал на стълбищната площадка и продължил. Скачал с два крака върху корема на проснатато животно. Детската учителка Влайкова, която живее в същия вход, не се уплашила и се помъчила да го прогони, но той продължил.

Когато полицаите снемали показание от него, той обяснил, че ритнал кучето само един път, защото то го лаело.
„Не може аз да съм го убил, нищо не съм му направил, само два пъти го ритнах“, обясни днес пред репортер на вестника мъжът, който работи като общ работник във фирмата, познатата като „дървената борса“ на 100-ина метра от НКЦ. „То едва се движеше, сигурно е умряло от старост“, отсича младият мъж и сам си противоречи как така кучето, което едва се движело, го е плашело. После добавя: „Айде бе, куче от два ритника умира ли?“ Повтаря версията за двата ритника, защото все още не съм му показала протокола от аутопсията. Питам го, защо е продължил да го налага след като то е било паднало и писъците му са се чували в целия блок. „Че то пищеше още, докато го гонех“, обяснява мъжът. След като прочита протокола от аутопсията, обаче версията му се сменя. „Поне 100 души се бяха събрали около него, поливаха го с вода да го свестят. Може някой от тях да го е убил?“. Отрича да е бил пиян, когато го е бил

Другият бездомник пред блока е кучето Мурджо, след убийството на Бета той се крие, излиза само като види мъжа, който се грижи за него.

Полицията е започнала разследване по случая, материалите са предадени на районния инспектор, каза говорителят на полицията Десислав Райчинов. Живеещите в блока са се разделили на две. Едните се страхуват от отмъщението на своя съсед, който като се напиел, псувал и заплашвал всички. „Аз вече не излизам пред блока“, казва възрастна жена, която води внучето си. „Като се напие, ще убие и човек“. Останалите са готови да свидетелстват за зверското убийство. Виолета вече е дала показания в полицията. Хората от блока умуват да направят подписка съседът им да бъде изселен от блока или поне да го предупредат да не ги заплашва. От НКЦ съобщиха, че ще подадат сигнал за зверството в полицията и в прокуратурата. Ако промяната в закона влезе в сила и жестокостта към животните бъде инкриминирана, извършителят на зверския побой може да бъде осъден до 5 г. затвор.

Другият четириног бездомник пред блока е кучето Мурджо. И той е тук от много години. След убийството на Бера се крие под колите. Излиза само, когато го повика мъжът, който се грижи за него.

Това е втори случай на жестоко убийство на куче в Шумен за последния месец. На 30 април в кв. „Херсон“, на метри от автобусната спирка на бул. „Велики Преслав“ в района на „Сити център“ пред входа на блок N 15 от упор в главата с боен пистолет е застреляно куче. Смъртта е настъпила веднага, а кръвта стигнала чак до средата на булеварда. Смразяващата картина са видели децата, които отивали на училище и граждани, които чакали на автобусната спирка. Трупът е лежал там, докато го прибрали служители на НКЦ по сигнал на дежурния от общината. Аутопсията на д-р Данков е показала, че причината за смъртта е силна кръвозагуба и прекъсване на гръбначния мозък, защото куршумът е заседнал в мускулатурата между 3-ти и 4-ти шиен прешлен. Намерените осколъчни фрагменти от куршума също ще бъдат предадени на полицията, за да се разбере от какво оръжие са произведени. Стреляно е било в пределите на града, по един от най-оживените булеварди. Според двете жени, подали сигнала в НКЦ, кучето живеело пред блока от години и било кротко. В този блок живеят пенсионирани военни, които притежават бойни пистолети, но кой е извършителят още не е ясно.

автор на текста и снимките: Тонка Петрова
източник: grada.bg


15.05.2010г.


Предишни новини:

     31.03 Мирослав Найденов ще предложи инкриминиране на проявите на жестокост към животните
     26.03 Изверг отсякъл с брадва четирите крака на куче
     23.03 Конфискуваха лъв, маймунка и таралеж от мелнишки хотел
     27.02 Всяко четвърто куче, заловено от "Екоравновесие" се умъртвява, без смисъл и без резултат
     23.02 Уличните кучета – индикатор за цивилизованост


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008