Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Новини > Новости > В България > Конфискуваха лъв, маймунка и таралеж от мелнишки хотел

Конфискуваха лъв, маймунка и таралеж от мелнишки хотел

„Четири лапи” ще приюти 4-годишната лъвица Афродита в парка Лайънсрок в Южна Африка

Незаконно отглеждани лъвица, маймунка и таралеж конфискуваха в понеделник служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград и МВР от частен хотел в гр. Мелник. Акцията се осъществи с помощта на специалистите от международната организация за защита на животните „Четири лапи”, които упоиха голямата котка и организираха транспортирането на животните до зоопарковете в София и Благоевград. След едномесечен престой в софийския зоопарк, лъвицата Афродита ще поеме към парка за големи котки Лайънсрок, който се стопанисва от „Четири лапи”.

Акцията ни съвместно с РИОСВ-Благоевград и МВР е нагледен пример за това как трябва да бъдат прилагани законите в България и как органите на властта и неправителствените организации могат да си сътрудничат, разказва Димитър Иванов от „Четири лапи”. „И трите конфискувани животни са от видове, чието притежание е забранено от Закона за защита на животните и Закона за биоразнообразието. Надявам се да сме дали ясен знак, че законите у нас трябва да бъдат спазвани от всички и това да не е последното подобно мероприятие.”

Четиригодишната лъвица Афродита е била отглеждана в клетка в двора на хотела като атракция за посетителите. Според вече бившите й собственици е внесена от Словакия, но е твърде вероятно и да произхожда от Африка. Тя е била отглеждана заедно с маймунка гвенон и европейски таралеж. Състоянието на животните е добро, с изключение на това на маймунката, чиято опашка е откъсната и ще се наложи операция

Макар отглеждането на големи котки да е абсолютно забранено, а в някои случаи и наказуемо със затвор, на практика досега не се е стигало до налагане на сериозни санкции, обяснява Димитър Иванов. „Причината от една страна е в характерните особености на собствениците на животните, които в повечето случаи са влиятелни и заможни личности, а от друга – в невъзможността на държавата да осигури настаняването на животните в зоопаркове или спасителни центрове. Ние предложихме помощта си, като ще поемем всички разходи по транспортирането и отглеждането на Афродита в нашия парк за големи котки в Южна Африка, където тя ще може да живее в максимално близки до естествените условия. Това е най-доброто за нея.”

От „Четири лапи” обещават да дадат ново име на Афродита, което ще символизира новото начало в живота й. Планира се транспортирането на лъвицата до Южна Африка да се осъществи в края на април или началото на май, като дотогава тя ще бъде под непрестанно наблюдение в столичния зоопарк. Специалистите на „Четири лапи” се надяват до края на годината да могат да помогнат и на други лъвове отглеждани незаконно или при неподходящи условия.

„Четири лапи” е международна фондация със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас фондацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни, последният от които тече в момента н гр. Пловдив. Всички проекти на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят. В края на миналата година Фондация „Четири лапи” подписа споразумение с Министерство на земеделието и храните за съвместна дейност по прилагането на Закона за защита на животните.

За контакти:
Димитър Иванов, Управител на Парк за танцуващи мечки в Белица, тел.: + 359 884 756 006, и-мейл: dimitar.ivanov@vier-pfoten.org
Явор Гечев, Ръководител отдел Маркетинг за България на фондация "Четири лапи", тел.: + 359 887 875 264, и-мейл: yavor.gechev@vier-pfoten.org23.03.2010г.


Предишни новини:

     27.02 Всяко четвърто куче, заловено от "Екоравновесие" се умъртвява, без смисъл и без резултат
     23.02 Уличните кучета – индикатор за цивилизованост
     16.02 Предложението на „Екоравновесие” бездомни животни под 6-месечна възраст да се умъртвяват е в нарушение на българските закони
     15.02 "Екоравновесие" предлага да се евтанизират бездомни кучета под 6 месеца
     15.02 Пиршество за пойни птици в двора на Спасителния център


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008