Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Новини > Новости > В България > Всяко четвърто куче, заловено от "Екоравновесие" се умъртвява, без смисъл и без резултат

Всяко четвърто куче, заловено от "Екоравновесие" се умъртвява, без смисъл и без резултат

Напоследък "Екоравновесие" и директорът му (отскоро вече назначен за постоянно на този пост) г-н Петър Петров влязоха в медиите с идеята бездомни кучета на възраст под 6 месеца да бъдат евтаназирани. Направеното предложение беше във връзка с нарастналия брой на бездомните животни и невъзможността общинското предприятие да се справи с проблема. Възникват обаче няколко въпроса относно ефективността на работа както на самото "Екоравновесие", така и на Столична община като цяло:

1. Според официални данни за 2009 г., изнесени от самия Петър Петров (тогава все още и.д. директор), от 4800 заловени животни около 1200 са умъртвени. Ни повече, ни по-малко от 25 %, сиреч всяко четвърто животно. През 2008 г. на евтаназия са били подложени 15 % от заловените животни.

2. Плановете за 2010 г. предвиждат кастрацията на 6000 животни, при положение, че според г-н Петров в момента популацията в София е от 9000, от които 80% са вече кастрирани. Не се споменава нищо относно планове за брой на евтаназираните животни, но прави впечатление, че се планира да се заловят доста повече отколкото през 2009 г. Ако се запазят същите нива на умъртвяване - през тази година може да очакваме над 1500 животни да бъдат приспани. Ако се запази прогресията от 2008 г. - много повече.

3. Общината планира откриването на няколко приюта. В Горни Богров такъв беше открит в началото на лятото на изминалата година лично от кмета Борисов, но той все още не функционира, близо 8 месеца след откриването му. Според изнесени в медиите данни обаче общината плаща наем за този приют от по 17 000 лв. на месец на едноличен търговец. Същевременно, животните, които би трябвало да бъдат настанявани там (бездомни кучета, които се намират на територията на болници, училища, детски градини) предимно се евтаназират. Защото нямало къде да се настаняват и нямало пари за довършителните работи по приюта.

4. По отношение на контрола върху собствениците на домашни кучета не се приедприемат никакви мерки - към днешна дата има регистрирани под 1000 домашни кучета, при общ брой между 150 000 и 200 000. Тоест - под 1 %. В началото на януари от общината обявиха, че започват проверки за платена такса, но плановете за приходи в общинския бюджет за 2010 г. предвиждат постъпления от 15 000 лв, което, при 24 лв. годишна такса означава, че се очаква собствениците на точно 625 кучета да платят.

5. Какво ще получат собствениците на домашни кучета срещу платената такса? Нищо друго освен забрана да разхождат домашните си любимци в парковете. Надали това е най-добрият начин да се стимулира регистрацията на домашните кучета.

От всичко изброено дотук човек остава с убеждението, че хората, които взимат решения в Столична община както по отношение на бездомните, така и по отношение на домашните кучета нямат ни най-малка представа за какво точно иде реч. Така е от години, явно така ще бъде и занапред, въпреки безкрайните обещания за ново начало, промяна и прочее бошлафове. И когато дойде време да се отчитат резултати, отново кучетата на улицата ще са виновни за това, че един Петров или друг не си е свършил работата.

източник: Без дом27.02.2010г.


Предишни новини:

     23.02 Уличните кучета – индикатор за цивилизованост
     16.02 Предложението на „Екоравновесие” бездомни животни под 6-месечна възраст да се умъртвяват е в нарушение на българските закони
     15.02 "Екоравновесие" предлага да се евтанизират бездомни кучета под 6 месеца
     15.02 Пиршество за пойни птици в двора на Спасителния център
     15.02 Зимна приказка в Спасителния център


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008