Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Новини > Промени в законодателството > В България > Предложението на „Екоравновесие” бездомни животни под 6-месечна възраст да се умъртвяват е в нарушение на българските закони

Предложението на „Екоравновесие” бездомни животни под 6-месечна възраст да се умъртвяват е в нарушение на българските закони

За да се подобри ефективността на работа на ОП „Екоравновесие” са необходими сериозни кадрови промени, категорични са от „Четири лапи”

Предложението на софийското „Екоравновесие” всички бездомни животни под 6-месечна възраст да бъдат умъртвявани е в разрез с българските закони, според фондация „Четири лапи”. Идеята беше споделена в понеделник пред медии от и.д. директора на общинското предприятие г-н Петър Петров.

Умъртвяването на здрави и неагресивни животни е нарушение на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, според д-р Марина Иванова от „Четири лапи”. „Предложения в тази насока са изключително притеснителни и учудващи, имайки предвид предизборните обещания на кмета г-жа Фандъкова за прилагане на хуманни методи за намаляване на броя на бездомните животни в София. По официални данни в момента всяко четвърто заловено от „Екоравновесие” куче се умъртвява, а ако бъде прието предложението на г-н Петров, това би довело до евтаназия на поне 50% от заловените животни. Интересно е въз основа на какво е определен критерият за 6-месечната възраст и как точно ще се преценява тя.”

Според „Четири лапи” предложението на и.д. директора на „Екоравновесие” цели единствено да прикрие неспособността на общинското предприятие да прилага ефективно общинската програма за контрол на популацията от безстопанствени животни.

Ежедневно получаваме оплаквания от граждани за нередности в работата на „Екоравновесие” и за нарушения както на общинската програма, така и на Закона за защита наживотните, коментира Явор Гечев от „Четири лапи”. „По-голямата част от сегашния състав на „Екоравновесие”, включително и г-н Петров, работи там от 6-7 години, като всеки столичанин сам може да прецени доколко качествено са работели както според предишните, така и според сегашните законови изисквания. Единственият начин да се подобри ефективността на общинското предприятие е смяна както на ръководството, така и на персонала, като бъдат наети хора с нужното отношение.”

„Четири лапи” са категорични, че сегашното ръководство на „Екоравновесие” няма и никога не е имало ясна концепция за прилагането на общинската програма и изискванията на Закона за защита на животните. Не се работи приоритетно в местата с повишена концентрация на скитащи кучета, като ромските махали и промишлените зони, а същевременно в офиса на фондацията са постъпили сигнали, че екипи на „Екоравновесие” залавят животни от съседни на София общини. На общинско ниво липсва и идея как може да се спре притокът на животни от дома към улицата, което е основната причина за наличието на безстопанствени животни.

„Четири лапи” е международна фондация със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас фондацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо. Организацията е също така ангажирана с проекти за органичаване на броя та безстопанствени животни по хуманен начин, поредният от които започва през март в Пловдив. Всички проекти на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят. В края на 2008 г. Фондация „Четири лапи” подписа споразумение с Министерство на земеделието и храните за съвместна дейност по прилагането на Закона за защита на животните.


За контакти:
Д-р Марина Иванова, Проекти за бездомни животни на фондация "Четири лапи", тел.: + 359 884 738 515, и-мейл: marina.ivanova@vier-pfoten.org
Явор Гечев, Ръководител отдел Маркетинг за България на фондация "Четири лапи", тел.: + 359 887 875 264, и-мейл: yavor.gechev@vier-pfoten.org16.02.2010г.


Предишни новини:

     15.02 "Екоравновесие" предлага да се евтанизират бездомни кучета под 6 месеца
     15.02 Пиршество за пойни птици в двора на Спасителния център
     15.02 Зимна приказка в Спасителния център
     08.02 Повечето българи подкрепят хуманното решаване на проблема с бездомните животни
     04.02 Краката на жива птица са били зверски отрязани!


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008