Park4Pets
Влез · Регистрирай се  
Последни събития
21.12 Купете красивият благотворителен календар на dailapa.dog.bg

13.12 Благотворителен календар в помощ на децата с онкологични заболявания

01.10 Две събития по повод четвърти октомври - световен ден за защита на животните

13.07 Съвместна пресконференция на тема: Защо Комисията по правни въпроси в НС отново не прие законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България?

28.06 До края на седмицата „Четири лапи” ще кастрират бездомни животни в Златоград

Последна обява
Тип: Подарявам
Категория: Куче
Заглавие: Плюшената Бони търси стопани
Пол: Момиче

Приятели

Velvet Heart kennel - Chinese Shar-Pei

dog.bg форум

БЕЗДОМ.инфо

Първи Български Зоопортал

Български Нюфаундленд Клуб "ТОП НЮФ"

Сдружение "Приятели на котката"

  Новини > Новости > По света > Свинският грип дойде в Европа

Свинският грип дойде в Европа

Вирусът първо проби в Испания, съмняват се в още пет страни

Само за четири дни свинският грип успя да прехвърли океана и да дойде в Европа. Болестта първо влезе в Испания. Заразата обаче може всеки момент да дойде и у нас. Страната ни по никакъв начин не е защитена, защото се предава бързо и лесно, каза д-р Ангел Кунчев от здравното министерство.

Първата жертва на свинския грип в Европа стана 23-годишен испанец. В момента той е под карантина, съобщиха от здравното министерство в страната. Младежът е пипнал заразата в Мексико, откъдето се върнал съвсем наскоро.

Състоянието му не е сериозно и се подобрява. Най-вероятно в Испания има и други случаи на болестта. Младежът е бил в Мексико заедно с още 20 сънародници. Всички те са под наблюдение. Съмнения за свински грип има още във Франция и Шотландия.

В трите страни се предполага, че са заразени 12 души, съобщи вчера Европейската агенция за превенция и контрол на инфекциозните заболявания. Всички те са били в Мексико.

Според медиите обаче случаите на опасната зараза на Стария континент са доста повече. В Дания и Швеция 10 души са под наблюдение. В Швейцария симптоми са показали петима.

Властите в Бразилия, Израел и Нова Зеландия също докладваха за съмнителни случаи. Поне 20 са потвърдените случаи на опасния грип в САЩ, а в Канада вирусът е повалил вече шестима. Положението продължава да е най-тревожно в Мексико.

Там има не само най-много заразени, но и болестта протича по-тежко, отколкото в другите страни. Броят на заразените надхвърли 1455 по официални данни.

Жертвите пък стигнаха 110. Експертите все още проучват защо болестта протича толкова тежко в тази страна. Вероятно високата смъртност в Мексико се дължи на намаления имунитет и лошата хигиена, каза акад. Богдан Петрунов.

Засега заразата не е дошла у нас. Това обаче може да стане съвсем скоро. Група от 20 българи са на екскурзия в Мексико, организирана от "Алфатур".

Туристите са заминали на 23 април и трябва да се върнат на 6 май. Въпреки опасната зараза само двама от тях са решили да прекъснат ваканцията си и да се върнат преждевременно. Всички останали ще останат на пътешествието си до края. Всички българи, които се връщат от опасни райони, ще бъдат разпитвани подробно от дежурните лекари на летището, обясни д-р Кунчев. Те ще бъдат предупредени при съмнение за грип веднага да търсят джипито си и да му обяснят къде са пътували.

В останалите балкански страни също още няма случаи на опасната болест. Тревогата обаче е голяма, тъй като районът е средище на много пътувания. Това повишава опасността от епидемия, смятат специалистите. В Македония се контролират движението на пътниците и вносът на свинско месо.

В Гърция специалистите по заразни болести денонощно са на международното летище в Атина. Властите вече са проверили за вируса 15 души, които са се върнали от Латинска Америка. Контролират се всички полети.

В Румъния Националната ветеринарномедицинска служба предприема редица превантивни мерки. Граничните полицаи ще проверяват месото, което се внася. Сърбия също предприема мерки за предотвратяване на разпространението на опасния вирус. На летищата в Белград и Ниш са повишени мерките за сигурност.
Междувременно здравните министри на страните от ЕС ще се съберат на извънредна среща на 30 април.

Свикването на съвета обяви комисарят по здравеопазването Андрула Василиу. Тя призова европейските граждани да избягват пътуванията до регионите, засегнати от свински грип.

Според комисаря засега няма опасност от появата на заразата от свинско месо. На Стария континент са внесени съвсем малко живи свине от Русия и Канада. За да избегне риска от заразата, Китай обаче временно забрани вноса на свинско месо от Мексико и три американски щата - Тексас, Канзас и Калифорния.

автор: Екип на "Стандарт"
източник: Стандарт29.04.2009г.


Предишни новини:

     29.04 Рухна един от мостовете по пътя за Парка за танцуващи мечки над Белица, не могат да нахранят и лекуват мецаните
     24.04 Трети убит делфин до сега
     23.04 В Спасителния център на Зелени Балкани вече пристигнаха първите бебета птички
     16.04 Обявиха бяс в Шумен
     16.04 Наш биолог донесе от Африка непознати животински екземпляри


Последни новини
28.10 Исторически поврат в отношението към котките и кучетата в Европа

29.06 Ново зверство: обесиха куче в София

28.06 В Сърбия се очаква от есента Зоополиция

02.06 Официално откриване на Централна ветеринарна клиника в София

17.05 Кинолози внасят отворено писмо до Столична община

Последни ресурси
19.11 Пътеводител на добрия стопанин - брошура

23.10 Какво да направя, ако стана свидетел на жестокост към животно

14.10 Безплодие при кучето

14.10 Контрацептиви за животните

26.08 Още нещо за паразитите, противопаразитните лекарства и нуждата от навременно обезпаразитяване

Новости на сайта
27.09 "Пауза" на www.PARK4Pets.com

12.08 Раздел "Обяви" вече работи официално, съотвено и регистрцията на нови потребители!

14.08 Park4Pets в Гугъл

Park4Pets © 2008